Search
Filters

پيشگيرى و مقابله با مصرف سيگار در نوجوانى

سيگار در نوجوانى:

در كانادا حدود ١٦ درصد از نوجوانان ١٢ تا ١٥ ساله تجربه سيگار كشيدن را داشته اند. اين ميزان در پسران ١٩ درصد و در دختران ١٣ درصد است.

 متأسفانه سه چهارم از نوجوانانی که مرتباً سیگار می‌کشند، تا دوران بزرگسالی همچنان سیگار را ادامه می‌دهند. علت این است که نوجوانان نسبت به بزرگسالان برای اعتیاد به سیگار آسیب‌پذیرترند. محققان با مقایسه افراد در رده‌های سنی متفاوت که روزانه تعداد یکسانی سیگار می‌کشیدند پی بردند که نوجوانان ١٢ تا ١٧ ساله در مقایسه با سایر رده‌های سنی وابستگی بیشتری به نیکوتین داشتند. همچنین در مقایسه با بزرگسالان، احتمال اعتیاد نوجوانان به سيگار بيشتر است.

 

همانطور که روند اعتیاد نوجوانان متفاوت از بزرگسالان است، روند ترک اعتیاد آن‌ها نیز فرق دارد. ممکن است نوجوانان حتی با این‌که مرتباً سیگار می‌کشند، خودشان را سیگاری ندانند.

اصولا" طرز تفکر و نگرش نوجوانان در مقايسه با بزرگسالان  به گونه اى ديگر است. نوجوانان، زمان کمتری را براى فكر كردن و ايجاد آمادگی ذهنی برای ترک سیگار صرف مى کنند و از این رو امکان موفقیت آن‌ها کمتر است. همچنین، نوجوانان توانایی کمتری برای تحليل و برنامه‌ریزی براى آینده دارند که تا حدودی به این دلیل است که ساختمان و كاركرد مغز انسان تا اوایل ٢٠ سالگی هنوز به طور کامل رشد نیافته است. بنابراین در مقایسه با بزرگسالان، در مورد نوجوانان احتمال بیشتری وجود دارد که بدون فکر و دلیل عمل کنند و پيامدهاى طولانی‌مدت را جدی نگیرند. به همین دلایل بایستی زمان و زبان مناسبى را برای توضیح این‌که چرا ترک سیگار مهم است، اختصاص دهیم و در عين حال دلايل او براى سيگار كشيدن را هم درك كنيم. راهنمايى هاى خاص درباره نحوه اجتناب نوجوان از شرایطی که در آن هم‌سن و سالان سیگار می‌کشند و یا نحوه عملکرد نوجوان زمانی‌که برای کشیدن سیگار وسوسه می‌شود را در اختیار او قرار دهید.

اگر دختران نوجوان به منظور حفظ لاغری یا کاهش وزن خود سیگار می‌کشند شما ضمن تاكيد بر لزوم توجه همه جانبه به سلامتى، بایستی اطلاعاتی را درباره تغذیه و ورزش و همچنین روش‌های ترک سیگار در اختیار آن‌ها قرار دهید. برخی تحقیقات نشان می‌دهد که پسران نوجوان زمانی‌که می‌خواهند در ورزش‌های مدرسه شرکت کنند، احتمال بیشتری وجود دارد که برای ترک سیگار تلاش کنند. تأکید بر فوائد ترک سیگار براى سلامت بدن و آمادگى جسمانى در چنین مواردی مؤثر است.

 

نقش والدین براى ترك سيگار فرزندان:

والدین می‌توانند کارهای زیادی برای کمک به ترک سيگار نوجوانان انجام دهند. اول و مهم‌تر از همه این‌که اگر شما سیگار می‌کشید، خودتان آن را ترک کنید! اگر شما قبلاً سیگار می‌کشیدید و ترک کرده‌اید، تجربه خود را با فرزندتان در میان بگذارید. نوجوانان عموماً بر این باورند که هر گاه بخواهند می‌توانند سیگار را کنار بگذارند. از نوجوان خود بپرسید چه کاری می‌توانید انجام دهید تا به ترک سیگار او كمك شود. همچنین درباره دلایل این‌که سیگار می‌کشند با آن‌ها گفت و گو كنيد.

- زمانی‌که نوجوان شما سعی به ترک سیگار دارد، برای نوسانات خلق و خوی و غر زدن‌های او که به دلیل ترک نیکوتین است، آمادگی داشته باشید.

 به فرزند خود یادآوری کنید که اکثر نوجوانان سيگار نمى كشند. آنها ممکن است شيوع سیگار كشيدن را در بين هم سن و سالان خود بسیار بيشتر از رقم واقعى تصور كنند.

- هنگامی‌که شما تبلیغات مستقيم يا غيرمستقيم سیگار را در رسانه ها می‌بینید، با فرزند خود درباره عناصرى که در این گونه تبلیغات موردتأکید است  نظیر بلوغ، زیبایی، جذابیت جنسی،هيجان،ثروت، روابط اجتماعى و آرام بخشى صحبت کنید.  روشن کنید که مصرف سیگار هیچ‌یک از این‌ها را برای فرد به ارمغان نمی‌آورد.

برنامه اى ترك سيگار:

بهترين راه براى ترك سيگار درمان جامعى شامل رفتاردرمانى و مشاوره توسط متخصص به همراه دريافت داروهاى جایگزین نیکوتین است.

علائم ترک نیکوتین ناخوشایند است ولی خبر خوب این است که این علائم برای همیشه ادامه ندارند. این علائم در ابتدا بسیار شدید هستند و سپس تدریجاً از بین می‌روند. هر روزی که شما سیگار نمی‌کشید، علائم ترک در روز بعدی کمتر است. درمان جایگزین نیکوتین (NRT) به شما کمک می‌کند بر وسوسه سیگار غلبه کنید. در این‌جا چند گزینه ارائه شده است مانند آدامس نيكوتين و برچسب نيكوتين كه خوشبختانه دريافت اين موادو همچنين داروهاى اختصاصى ترك سيگار در استان بريتيش كلمبيا در طى برنامه درمانى رايگان است.

از آنجا كه وابستگى به سيگار شامل دو جنبه وابستگى جسمانى و روانى است و درمان‌های جایگزین نیکوتین اصولاً جهت علائم ترک فیزیکی هستند، برنامه‌ای نیز جهت مقابله با وابستگی روانى و عادتی فرد به سیگار موردنیاز است. يكى از موفق ترين روش هاى روان درمانى براى اين منظور مشاوره و مصاحبه انگيزشى است.در صورتی‌که مصرف‌کننده سیگار از تلفیق روش درمان جایگزین نیکوتین و درمان رفتاری استفاده کند، احتمال ترک سیگار دو برابر مى شود.

Blog archive